Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Lisjaček Pituralko v sadovnjaku starih sort Pod skalco (The little fox Pituralko in the orchard of ancient types of fruit “Pod skalco”)

September 22 @ 4:00 pm - 5:30 pm

Predstavitev slikanice “Lisjaček Pituralko v rajskem sadovnjaku” avtorice Tanje Badalič v pristnem in navdihujočem okolju vzorčnega sadovnjaka starih sadnih sort “Pod skalco” družine Božič v Kojskem v Goriških brdih. Po branju zgodbice bo sledil voden ogled sadovnjaka in pokušina sezonskih sadežev.

Sadovnjak Pod skalco v Kojskem v Goriških Brdih je nekaj posebnega v širšem primorskem prostoru. Je genska banka starih sort (z Goriškega in iz tujine), narejena z namenom njihovega preizkušanja, ohranjanja in širjenja. Gre za terasasti visokodebelni sadovnjak za ekološko pridelavo sadja, v katerem trenutno raste okoli tristo dreves oz. preko sto petdeset sort češenj, marelic, fig, breskev, sliv, hrušk, jablan in drugega sredozemskega sadja.

Lisjaček Pituralko v rajskem sadovnjaku je medgeneracijska zgodba, ki bo starejše popeljala v nostalgično mladost dišečega sadja starih sort, najmlajše pa želi spodbuditi k ponovnemu spoznavanju zakladov naših starih staršev. Zgodbo lahko beremo na dobesedni ravni – o izumiranju in ohranjanju starih sadnih sort – ali na simbolni ravni – o tem, kako globalizacija počasi prerašča »staro« in lokalno, ki počasi tone v pozabo. Sadje starih sort je lahko simbol za vse, kar smo pozabili, ker smo izgubili sebe, vendar je to treba kljub vsemu negovati, če želimo delati dobro. Gre tudi za to, da občutimo razliko med »sadeži znotraj iste vrste«: ne gre zgolj za splošno jabolko ali hruško, temveč za individualno rdečeličko ali pituralko – za posameznika, ki lahko spreminja svet na bolje. Poleg tega zgodba pripoveduje o skrbi za našo okolico, naravo in živali v njej, kjer ima vsak svoje mesto.

Details

Date:
September 22
Time:
4:00 pm - 5:30 pm
Event Category:

Venue

Sadovnjak Pod skalco, Kojsko
Kojsko
Kojsko, 5211 Slovenia
+ Google Map

Other

Website
http://dovoljzavse.si/praksa/vzorcni-sadovnjak-starih-sadnih-sort-v-kojskem/
Facebook
https://www.facebook.com/sadnaoaza/
Registration e-mail
tanja.badalic@gmail.com
(required)
I consent to ECOLISE collecting and storing my data from this form for the purposes of promoting the European Day of Sustainable Communities.